 |
Şef roberto linguanotto |
 |
Restorant sahibi campeol |
Geçmişten günümüze tiramisu
Tiramisu İtalya,nın Treviso şehrinde
Beccherie restaurant da pasta şefi Roberto Linguanotto ve restoranın sahibi bayan Alba Campeol,ün katkılarıyla icat edilmiş. Pastanın adı ilk önceleri yerel bir deyim olan albeni manasına gelen tiramesu olarak koyulmuş. Pasta tadan herkezi büyülemiş ve hızla yayılmaya başlamış. Sonraları her restorant pastanın kendi keşifleri olduğunu duyurmuş.
Tiramisu tarifi ilk kez yazılı kaynak olarak 1981 yılında yayınlanan win dergisinde yer almış. Tiramisu için editörün yorumu "yalnızca bu bölge için değil tüm İtalya ve dünyada meşhur olacak bir pastayı sizlere tanıtmak istiyorum" şeklinde olmuş.
 |
Tarifin ilk yayınlandığı dergi |
Tiramisuyu tanımlayacak olursak eşsiz bir tadı mükemmel bir dokusu, acı ve tatlının, siyah ve beyazın buluştuğu en popüler İtalyan tatlısı diyebiliriz. İlk tattığınız da inanılmaz hafifliği ipeksi dokusuyla sizi büyülüyor. Bugün için win dergisi editörünün dediği gibi yalnızca İtalya,da değil dünya da da çok sevilen bir tatlı. 2000 li yıllardan sonra dünyada sevilip hızla yayılan tatlının ilk keşfedildiğindeki orjinal halinden günümüze kadar çeşitli aşamalardan geçerek geliştiği biliniyor. Çok sayı da tarif aynı tadı işaret ediyor. Örneğin Türkiye,de labne peynirle yapılan tarif ülkemiz koşullarına uyarlanmış farklı bir
tiramisu tarifi, tarif yemekteyiz izleyicileri için tam bir fiyasko olarak adlandırılıyor onlar için tiramisunun tüm şartları yerine getirilmeden tiramisu yapılamayacağı tezi savunuluyor. Oysa tiramisunun mucidi şef
Roberto Linguanotto her malzeme için alternatif öneriler sunmuştur. Şefin amacı her ne şartla olursa olsun size o tadı sunabilmek. Kedi dili bisküviniz yoksa sünger kek, mascarpon peyniriniz yoksa labne peyniri kullanmanızda hiçbir sakınca görmüyor. Daha ayrıntılı bilgi için
linki inceleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder