26 Mart 2012 Pazartesi

Tiramisu keki pandispanya

İtalyan sünger keki (Pandispanya keki)

Son yıllarda denediğim en güzel tariflerden biri tadı tiramisu ile mükemmel uyum sağlıyor. Hazır kek yerine bu tarifi kullanarak kendi kekinizi yapabilirsiniz.

Malzemeler (240ml lik bardak için)
  • 1 1/4 bardak un ( Unu bardağa kaşık yardımıyla ağız seviyesini aşmayacak şekilde doldurun)
  • 1/4 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 6 büyük yumurta, beyazı ve sarısı ayrılmış
  • 2 yumurta akı (İlave olarak)
  • 1 bardak toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı krem tartar
  • 1 tatlı kaşığı süzme bal (İsteğe bağlı)
  • 4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı (Eritilip vücüt sıcaklığana kadar soğutulmuş)
  • 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • 2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 2 tatlı kaşığı vanilya
Tiramisu için sünger kek (pandispanya)
Pandispanya
Biraz zahmetli olduğu için tek seferde iki kek elde etmek amacıyla tarif 22 cm lik 2 kek kalıbı için verilmiştir.

Yapımı
1- Fırını 165 C kadar ısıtın. İki tane 22 cm lik yuvarlak kek kalıbının her yerini tereyağı ile yağladıktan sonra unlayıp önceden hazır edin.

2- Küçük bir kaseye unu, tuzu ve kabartma tozunu eşit karışacak şekilde eleyin. (İyi karışması daha iyi kabarmasını ve gözenek boyutlarının eşit olmasını sağlayacaktır bu nedenle iki üç kez eleyebilirsiniz.)

3- Başka derin bir kasede yumurta sarılarını ve şekeri yüksek hızda mikser yardımıyla karışımın rengi limon sarısına dönüşüp, kıvamı koyulaşıncaya kadar çırpın. Mikseri ağır devire alıp bal, eritilmiş tereyağı, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve vanilyayı da ekleyip çırpın. (Bir yandan karıştırıp bir yandan ekleme yapabilirsiniz.)

4- Başka bir kasede 8 yumurta akı, krem tartar ve bir tutam tuzu köpürüp kar gibi olana kadar çırpın.

5- Kuru karışımın 1/3 ünü yumurta sarısı karışımına ilave edip tahta kaşıkla karıştırın.

6- Yumurta akının 1/4 ünü bu karışıma ekleyin ve işlemi tekrarlayarak en son yumurta akını ekleyip karışımı hazırlayın.

7- Yumurta sarısı karışımına toplamda 3 kez kuru karışım, 4 kezde yumurta akı eklemiş oluyoruz.

8- Kek hamurunu eşit olacak şekilde kalıplara döküp fırına sürün

Kekin üzeri mat altın sarısından kahverengiye çalar bir görünüm aldığında fırından çıkarın. Pişme süresi yaklaşık 15-20 dakika, tam pişip pişmediğini kontrol etmek için kekin merkezine kürdan batırıp çekin, kürdanda herhangi bir bulaşık yoksa (hamur) kek pişmiş demektir. Kekler kalıpta bir süre soğuduktan sonra kekleri telin üzerine alıp dinlendirin. Tiramisu yapmadan birgün önce hazırlarsanız kekle daha kolay çalışırsınız, ayrıca dokusu ve tadı biraz daha oturmuş olur.

Başka bir ödüllü pastanın pandispanya keki tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder